Instructions: for each histology question, pick the one finest answer. This histology test financial institution is additionally useful because that the histology inquiries on the USMLE (USMLE action 1).

1. Approximately what percent of the volume of blood execute the formed elements comprise? a. 5 b. 25 c. 45 d. 75 e. 90

Answer: c

Blood is written of the developed elements and also plasma. Plasma is the liquid section of blood. The formed facets consist of the cells and cell fragments. The erythrocytes (red blood cells), platelets, and also leukocytes (white blood cells) space all considered formed elements.

You are watching: What are the least abundant of the formed elements?

When a sample the blood is centrifuged, the percentage populated by the formed aspects is the hematocrit. An average hematocrit is about 45%.

2. I beg your pardon of the following is the most abundant in a peripheral smear the blood? a. Neutrophils b. Basophils c. Erythrocytes d. Leukocytes e. Platelets

Answer: c

Erythrocytes (red blood cells) space the many abundant formed facet in a peripheral smear that blood.

3. I beg your pardon leukocyte is the least abundant in a peripheral smear of blood? a. Lymphocytes b. Basophils c. Neutrophil d. Monocytes e. Eosinophils

Answer: b

Basophils are the least abundant leukocyte.

Leukocytes are the white blood cells. The stimulate of frequency of the leukocytes is: neutrophil, lymphocyte, monocyte, eosinophil, basophil.

Histology hints from buy it Bellham: The bespeak of frequency that the leukocytes have the right to be remembered by the mnemonic: "Never Let monkeys Eat Bananas".

*

4. I m sorry of the adhering to is not a granulocyte? a. PMN b. Basophils c. Neutrophil d. Monocytes e. Eosinophils

Answer: d

The granulocytes are named since of the existence of visible cytoplasmic granules. The granulocytes consist of neutrophils, eosinophils, and basophils. "PMN" is one abbreviation for polymorphonuclear neutrophil. Thus, the is a neutrophil, which is a granulocyte. The non-granulocytes space lymphocytes and monocytes.

Histology hints from buy it Bellham: Poly is native the Greek "polys", which way many. "Poly" is likewise sometimes used as a nickname because that polymorphonuclear leukocyte.

5. I m sorry of the complying with is a granulocyte? a. Thrombocyte b. Monocyte c. Lymphocyte d. Basophil e. Erythrocyte

Answer: d

The granulocytes are named because of the visibility of clearly shows cytoplasmic granules. The granulocytes covers neutrophils, eosinophils, and also basophils. The non-granulocytes room lymphocytes and monocytes. Erythrocytes are red blood cells. A thrombocyte is a platelet.

Histology hints from sarah Bellham: The suffix (or prefix) "phil" originates from the Greek word an interpretation love. The is provided to point out an attraction or affinity towards something. It is viewed in together words as philosophy, philanthropy and also bibliophile.

*

This suffix is used in specify name the three granulocytes: eosinophils, basophils, and also neutrophils. Eosinophils "love" or space attracted come the eosin dye; therefore the granules in an eosinophil are orange/pink. Basophils "love" or room attracted come the basophilic dye; for this reason the granules in a basophil space blue. Neutrophils "love" or room attracted to the neutral dye; hence the granules in a neutrophil are neutral colored.

6. I m sorry of the following is defined as having actually a "central pallor"? a. Leukocytes b. Monocytes c. Eosinophils d. Platelets e. Erythrocytes

Answer: e

Erythrocytes (red blood cells) are explained as biconcave discs. When stained, this phenomenon outcomes in the central portion the the cell staining lighter, therefore the "central pallor".

Histology note from buy it Bellham: A biconcave disc can be visualized through holding two Frisbees together so that the middle part is thinner than the height or bottom.

7. I beg your pardon is the smallest leukocyte? a. Neutrophil b. Lymphocytes c. Monocytes d. Eosinophil e. Basophils

Answer: b

The leukocytes consists neutrophils, lymphocytes, monocytes, eosinophils, and basophils.

Neutrophils space granulocytes. Neutrophils have a multi-lobed nucleus. The lobes space separated by a thin strand. Because of the shape of the nucleus, neutrophils are likewise called "polymorphonuclear neutrophils", "poly"s", "PMN", or "polymorph.

Lymphocytes space agranulocytes. Lymphocytes have the right to be categorized by 3 sizes: small, medium, and large. The little lymphocytes space the the smallest leukocyte, being just slightly bigger than one erythrocyte.

Monocytes room agranulocytes. They are the biggest leukocyte.

Eosinophils are granulocytes. Eosinophils have prominent orange pink granules. The cell core of eosinophils is generally bi-lobed.

Basophils space granulocytes. Basophils have big blue granules, which frequently obscure the nucleus. The granules room basophilic, therefore they are blue.

8. I beg your pardon leukocyte usually has actually a bi-lobed nucleus? a. Neutrophil b. Lymphocytes c. Monocytes d. Eosinophil e. Basophils

Answer: d

The leukocytes consist of neutrophils, lymphocytes, monocytes, eosinophils, and also basophils.

Neutrophils are granulocytes. Neutrophils have actually a multi-lobed nucleus. The lobes are separated through a slim strand. Due to the fact that of the form of the nucleus, neutrophils are also called "polymorphonuclear neutrophils", "poly"s", "PMN", or "polymorph".

Lymphocytes space agranulocytes. Lymphocytes can be categorized by 3 sizes: small, medium, and large. The tiny lymphocytes space the the smallest leukocyte, being just slightly bigger than an erythrocyte.

Monocytes room agranulocytes. They room the biggest leukocyte.

Eosinophils space granulocytes. Eosinophils have prominent orange pink granules. The cell core of eosinophils is usually bi-lobed.

Basophils are granulocytes. Basophils have large blue granules, which often obscure the nucleus. The granules room basophilic, because of this they room blue.

See more: What Is One Common Cause Of The Development Of Feudalism In Both Europe And Japan?

9. What is the buffy coat? a. Leukocytes b. Platelets c. Erythrocytes d. Plasma e. Both a and b

Answer e:

The buffy coat is viewed in a sample that centrifuged blood. The is the slim layer over the red blood cells, but listed below the plasma. It consists of the leukocytes and also platelets.

10. What is another term because that a platelet? a. Thrombocyte b. Monocyte c. Lymphocyte d. Basophil e. Erythrocyte